همیشه وقتی به زمان امتحانهامون نزدیک میشیم، آرزو میکنیم زمان به عقب برمیگشت و ما وقت بیشتری برای درسخوندن داشتیم. اما زمان ما برای درس خوندن بیشتر نمیشه. ما به خودمون قول میدیم که برای ترم بعدی یا امتحان بعدی بیشتر و زودتر از شب امتحان بخونیم ولی باز هم این اتفاق نمیافته و این چرخه تکرار میشه. اما مشکل کار از کجا میتونه باشه؟ شاید یه علت عقبانداختن درسخوندن در ما این باشه که همیشه به ما گفتن درس بخونید اما نگفتن چطوری! امروز میخوایم با هم یاد بگیریم که چطوری با بهترین بازدهی درس بخونیم.
هدفت رو مشخص کن!
برای چی میخوای موضوعی رو بخونی؟ امتحان داری؟ یا میخوای اطلاعاتت رو بالا ببری؟ داری برای آزمون آیلتس آماده میشی؟ میدونی که دقیقاً دنبال چه نمرهای هستی؟ میخوای کتاب خاصی رو که برای شغلت نیاز داری تموم کنی؟ برای این هدف چه منابعی رو باید مرور کنی یا تمرین کنی؟
چیزی که توی این سؤالها مشترکه اینه که باید هدفت رو دقیق و با جزئیات مشخص کنی. وقتی هدفت رو مشخص کنی یادآوری اون بهت انگیزهٔ بیشتری برای ادامه میده و باعث میشه استمرار بیشتری برای رسیدن بهش داشته باشی.
زمانبندی کن و برنامهٔ مشخص داشته باش.
وقتی هدف و منبع مطالعهت رو مشخص کردی، وقتشه که ببینی چقدر زمان داری. همه میدونن که شب امتحان خوندن فایدهای نداره پس ببین چند روز، چند هفته یا چند ماه زمان نیاز داری. سرفصلها رو جلوت بذار و واقعبینانه برای خودت مشخص کن که در چه مدت تمام مطالب رو میتونی بخونی و مرور کنی. حتماً حواست باشه که بلندپروازی نکنی و منطقی برنامهریزی کنی.
برنامهت رو دنبال کن.
فقط اینکه برنامه بریزی و بزنی به دیوار یا توی دفتر بنویسی کافی نیست. پایبندی به برنامه و استمرار از اون هم مهمتره. یک جدول روزانه درست کن که توی اون مباحث لازم و روزها رو مشخص کنی. اسمش رو میذاریم tracker. حالا روزانه بعد از خوندن مطالب توی tracker علامت بزن و عملکرد خودت رو ارزیابی کن. همیشه حس خوب تیکزدن کارهایی که قرار بوده انجام بدی میتونه مشوق خوبی باشه تا ادامه بدی. اینجوری حتی میتونی ببینی چه روزهایی حالت بهتر بوده و مطالعه کردی و راندمان بیشتری داشتی. وقتی تونستی بیشتر از ۶۰ درصد به برنامهت وفادار باشی خودت رو با چیزی که دوست داری تشویق کن. این روش رو توی بولت ژورنال یا پلنرهامون هم داریم. میتونی توی این مطلب در وبلاگ لینگمی بیشتر در مورد درسخوندن با بولت ژورنال یاد بگیری.
ساعت بدنت رو پیدا کن.
یکی از علتهایی که ما به برنامه عمل نمیکنیم اینه که نمیدونیم بدن ما چه زمانی بیشترین انرژی و راندمان رو برای یادگیری داره. مثلاً ممکنه صبح زود برای همهٔ آدمها وقت مناسبی برای درسخوندن نباشه؛ بعضیها شبها و در آرامش بهترین عملکرد رو دارن. پس ساعت بدنت رو پیدا کن! تو روزهای اول آزمون و خطا کن و با نگاه به تجربهٔ سالهای تحصیلت زمان مناسب درسخوندنت رو پیدا کن.
مکان مناسب خودت رو پیدا کن.
این که تو چه محیطی درس میخونی خیلی اهمیت داره. ممکنه تا حالا بهش توجه نکرده باشی ولی میتونی امتحان کنی که وقتی توی محیط خونه درس میخونی نسبت به زمانی که توی کتابخونه با کلی آدم باانگیزه و درحال مطالعه درس میخونی چه تفاوتی داره. قطعاً پشت میز و دور از وسایلی که باعث پرتشدن حواسمون میشن جای مناسبتری برای درسخوندنه. جاهای مختلف رو امتحان کن و ببین کجا انگیزهٔ بیشتری برای مطالعه پیدا میکنی. هر وقت هم که احساس کردی اون محیط دیگه برات مناسب نیست جای جدیدی برای خودت پیدا کن.
وسایل ضروری رو در دسترس قرار بده.
قبل از اینکه شروع به درسخوندن کنی تمام وسایل ضروری رو در دسترس قرار بده. کاغذ، کتاب، مداد، ماژیک هایلایتر و حتی خوراکی و آب. با این کار لازم نیست مدام از پشت میز بلند بشی. اینجوری دیگه وقفهای در طول مطالعهت ایجاد نمیشه و تمرکزت پایین نمیاد.
تمام مطالب سخت رو با هم نخون.
مطالب رو برای خودت طبقهبندی کن. اونهایی رو که برات سخت هستن توی یه برنامه کنار هم نذار. به خودت یادآوری کن که ذهنت نیاز به استراحت داره. مطالب ساده رو ما بین درسها و کارهای سختتر قرار بده تا ذهنت فرصتی برای تحلیل مطالب پیچیده داشته باشه.
از تکنیک pomodoro استفاده کن.
ذهن ما برای مدت مشخصی میتونه کاری رو با تمرکز انجام بده و برای یادگیری حتماً باید این اتفاق بیفته. برای اینکه بتونیم تمرین کنیم میتونیم از تکنیک pomodoro استفاده کنیم که اتفاقاً یه اپلیکیشن هم داره. طبق این تکنیک، تمرکزکردن رو توی ۲۵ دقیقه تجربه میکنیم. چطوری؟ هر pomodoro رو ۲۵ دقیقه حساب میکنیم و ۵ دقیقه بعد از اون به خودمون استراحت میدیم. توی این مدت مطمئن میشیم که از شبکههای اجتماعی و هر چیزی که برامون پرش فکری ایجاد میکنه دور باشیم. این بازهٔ کار و استراحت برای ۴ بار تکرار میشه و ما بعد از ۴ تا pomodoro میتونیم به خودمون یه استراحت بزرگ ۲۵ دقیقهای بدیم. اگه از اپلیکیشنش استفاده میکنی، میتونی با ۲۵ دقیقه شروع کنی و کمکم زمانش رو بیشتر کنی. اپلیکیشن دیگهای هم که میتونه در تثبیت این عادت بهت کمک کنه، اپلیکیشنیه به اسم forest. توی forest بهازای مدتزمانی که مشخص میکنی از گوشیت دور باشی برات دانهٔ نهالی کاشته میشه و اگه از گوشی استفاده نکنی این نهال رشد میکنه و تبدیل به درخت میشه. همینطور میتونی گروه تشکیل بدی و همراه با بقیه کارت رو انجام بدی یا درس بخونی.
یک همراه پیدا کن.
بعضی وقتها در مسیر هدفت هر چقدر هم که مصمم باشی ممکنه انگیزهت کم بشه. اون وقته که یه همراه که مثل خودت هدف داره میتونه مشوقت باشه. اینجوری میتونید از همدیگه گزارش کار بگیرید و به ادامهٔ کار امیدوار باشید. میتونید ساعتی از روز رو تعیین کنید و باهم درس بخونید و اگه هر دو یک مطلب رو میخونید برای هم توضیح بدید یا از هم تست بگیرید. اگه دنبال تمرین مهارتی مثل speaking هستی، داشتن یه همراه همسطح برات مثل معجزه عمل میکنه.
نوتبرداری کن.
حافظهٔ ما نمیتونه تمام مطالبی رو که دریافت میکنه در خودش نگه داره. لازمه که ما به کمکش بیایم تا فقط مطالب مهم رو به خاطر بسپاره. اول یک بار روخوانی کن و مطالبی رو که به نظرت مهمترن خطکشی کن و بعد از بین مطالب خطکشیشده نوتبرداری کن تا بعداً اونها رو مرور کنی. وقتت رو به مطالب کماهمیت اختصاص نده. میتونی مطالب رو با کدگذاری رنگی برای خودت تفکیک کنی.
اگه داری لغت تمرین میکنی حتماً از جعبهٔ لایتنر فیزیکی یا نرمافزاری استفاده کن و توی فواصل نزدیک به هم اونها رو مرور کن. با این کار کلمات رو در ذهنت تمرین و تثبیت میکنی.
توی قسمت تمرین و تثبیت کلمات، شاید بهتر باشه برای خودت تصویرسازی کنی. اگه هوش تصویری بهتری داری مطالب رو برای خودت به یه تصویر وصل کن تا بهتر به خاطرت سپرده بشن.
خودت رو تست کن.
حتماً توی بازههای زمانی مختلف برگرد به عقب و ببین مطالبی که این مدت دریافت کردی و وارد مغزت شدن چقدر ثبت شدن. این آزمون میتونه یه امتحان آنلاین باشه یا یه آزمون آزمایشی. نقاط ضعفت رو پیدا کن و بخشی از وقتت رو روی بهبود اونها بذار.
مرور داشته باش.
چیزی که از خوندن و تمرین مهم تره، مرورکردنه. با مرورکردن مطالب به لایههای عمیقتر ذهن ما میرن و برای همیشه باقی میمونن. فاصلهٔ زمانی بین مرورها خیلی مهمه. در روز اول مطلب رو یاد بگیر، در دو روز بعد اون رو تمرین کن و بعد از یک تا دو هفته سراغش برو و مرور کن.
تمام اینها میتونن به ما کمک کنن تا به مرور درسخوندن درست رو بخشی از روتین خودمون کنیم. داشتن نظم و استمرار در انجام هر کاری میتونه بزرگترین اثر رو داشته باشه. بعضی از این تکنیکها ممکنه برات مناسب باشن و برخی دیگه نه. پس به خودت زمان بده و با خودت مهربون باش و با تجربهکردن روش مناسب خودت رو پیدا کن.
تا حالا کدوم روش رو امتحان کردی و برات مفید بوده؟ تو هم تکنیکی رو بلدی که به ما برای بهتر درس خوندن کمک کنه؟
عالی بود مطلب و دوتا اپلیکیشن واقعاً کاربردی هستن تجربه ی استفاده از pomodoro دارم واقعاً کاربردیه به خصوص اگر کسی مشکل تمرکز حواس داره
ممنونم که وقت گذاشتید و مطلب رو مطالعه کردید. 🙏🌿
کاملا موافقم میتونه به ما کمک کنه تا تمرکزمونو بالا ببریم و با استفاده از گوشیمون تو اون بازه های زمانی وقت تلف نکنیم. 😁
درود
بسیارعالی بود
یه نمونه از برنامه ریزی خودتون هم میزاشتین خیلی خوب میشد جهت درک بهتر
سپاس
ممنون محمد جان 🙏 خیلی پیشنهاد خوبیه. میشه روش کار کنیم. 🤩🌱
من هم اول فکر میکردم پامودورو بدردم نمیخوره چون مدتش کوتاهه ولی الان میبینم که چون تایمش کوتاهه ذهنم با دقت بیشتری میخونه مطالبو چون میدونه زود وقت استراحتش میرسه، از اونورم چون مطلب نصفه مونده ذوق داره برگرده زودتر تو ۲۵ دقیقه بعدی تمومش کنه
دقیقا سهیلا جون، به نکته خیلی خوبی اشاره کردید. کوتاه بودن تایم خیلی به ما کمک میکنه که حواسمون پرت نشه و برای ادامه مشتاق تر هم باشیم. 👌🤓📚